Съществуват няколко основни типа уеб сайтове според тяхното предназначение и структура на областта.
Взема решение за вида на уебсайта, който искате да се изгради
Съществуват няколко вида на сайтове в Интернет, всеки специализиран в конкретна услуга или употреба. Някои се продават нещо, някои се мъчим гледна точка, а някои просто искат да споделят знанията си с другите. Тук ще се търси при проектирането различни видове и стилове на интернет страници, въпреки че основните принципи ще се прилагат за всеки сайт.
Задайте си тези въпроси
Ако имате уебсайт в интернет, или планирате да се изгради един, аз съм сигурен, че сте го създавате за причина.

Задайте си следните въпроси:

Възможно ли е да продават нещо?
Искате ли да кажа нещо на себе си или вашата организация?
Що се отнася до преподаването нещо забавно или някого?Има една категория, която ви подхожда.
Каквото и да е цел не може да бъде категорията, в която ви е удобно. Описания контрол на Интернет-долу ще ви помогне да вземе решение за вида на сайта, който искате да се строи.

•Личен сайт (Personal Home Page). Всеки сайт с нестопанска цел, в който собственикът поставя никакви данни по теми, които представляват интерес за него. Най-често персоналните страници са тематични ресурси, например, сайт за отглеждане на стайни растения, сайт за лов и т.н.
В началото такива уеб сайтове имаше много, но сега те постепенно се изместват от блогове и персонални страници в социалните мрежи. Отличителна черта на персоналната домашна страница, освен конкретната тематика, е ясно изразената структура с постоянно съдържание на начална страница, карта на сайта и т.н.


Блог (Blog). На пръв поглед блогът малко се различава от личния сайт, но това е само на пръв поглед. Блог, това е дневник, който се води като дневник – практически всеки ден. И тъй като това е дневник, там се пише на всякакви теми, които интересуват автора. Главната страница на блога се променя непрекъснато, тъй като представлява списък на откъси от последните бележки, сортирани по дата в обратен ред (най-новите отгоре). Блог на първо място е общуване с читателите, винаги има възможност да се оставят коментари, да се абонират за бюлетин, или да оставят оценка на автора за поста.

• Информационен портал. Тази категория уеб сайтове може да включва всички сайтове, които са предназначени да консолидират информация за конкретна тема. Те се различават от персоналните страници по това, че техните автори могат да бъдат много, а вниманието към качеството на материалите, стилът на публикуване и други аспекти на съдържанието са много по-високи. Информационните портали най-често не принадлежат на частни лица, а на отделни организации. Пример за този вид ресурс е Wikipedia или MSDN – ресурс (техническа он-лайн библиотека) на компанията Microsoft за създаваните от тази фирма програмни технологии и езици за програмиране.

• Медиен портал. Сайт, съдържащ новини, съобщения за събития, прогнози, интервюта и други видове материали, които са специфични за медиите. Особеността на тези ресурси е, че те постоянно се актуализират, а търсачките обръщат специално внимание на тях, стараейки се да индексират техните нови страници. Медийните портали могат да бъдат на всякакви теми, или само за само за определени области на живота, като например спортни събития.

• Корпоративен сайт (Фирмен сайт).  – представителство на търговска организация в Интернет. Част от корпоративния сайт може да бъде информационен портал, посветен на продукти или услуги, предоставяни от компанията. Ако компанията е голяма, в състава на корпоративния сайт може да влиза собствен медиен портал. Също в такива сайтове трябва да има кратко описание на компанията, нейната мисия и ценности, както и списък с услугите, отзиви на клиенти, контакти и т.н.

• Форум. Сайт, който се създава за обсъждане от неговите посетители на различни теми. Доста често форумът е част от други ресурси. Например, за корпоративен портал това е отлично средство за организиране на обратна връзка с потребителите, а за информационен е източник на рецензии на публикации.

• Лендинг страница (Landing page). Ресурсът се създава за насърчаване на нов продукт или услуга в рамките на конкретна кампания. Жизненият цикъл на тези сайтове често е ограничен от времето и рекламната кампания. Промо-сайт, това е един вид рекламен плакат в интернет.

• Онлайн магазин. Тук коментарите са излишни, тъй като всичко е очевидно: посетителя влиза да избира стока и оформя заявката. Също така в такива сайтове има възможност да се прочетат отзиви на други потребители, да се остави коментар, да се сравнят подобни стоки и т.н.

• Онлайн услуга. Всякакви интернет ресурси, позволяващи на своите потребители да решат определени задачи в Интернет с помощта на стандартен браузър. Не може да се говори за тяхното предназначение, тъй като това могат да бъдат и игри, и автоматизирани системи за популяризиране на сайтове, и видео хостинг, системи за виртуални пари и т.н. Доста често, онлайн услугата е реализацията на функциите на обичайните десктоп приложения посредством уеб програмиране, например, Google Docs – онлайн офис, който е аналог на Microsoft Office, но само в интернет. С течение на времето, тези услуги ще се появяват все повече и повече.

• Търсачка. Информационни ресурси, предоставящи възможност за търсене на документи в интернет, такива като google.com.
• Социалните мрежи (social networking service). Ресурс за комуникация и организация на хора от различни общности във виртуалното пространство. Днес социалните мрежи, това не са само сложни софтуерни системи с бази данни, но по-скоро проекция на обществото с всичките му аспекти в дигиталното пространство. Поради мащаба на тези ресурси и съществуващата между тях конкуренция не е голяма (facebook, myspace и google+ и еще блог-портали twitter и livejournal.)

• Уеб портал (web portal) е уебсайт, който служи като информационен център. Порталът представя информация от различни източници по унифициран начин.
Освен стандартната търсачка, уеб порталите предлагат и други услуги – електронна поща, новини, информация, база данни и развлечения и др. Уеб порталите предоставят допълнителни възможности в структурирането на информация и по този начин стават отправна точка за достъп до различни уеб сайтове, услуги и др. Примери за обществени уеб портали са AOL, iGoogle, MSN, Yahoo!
Основни видове сайтове в Интернет.

 

 

Търговски Сайт

Целта на този вид на сайта е да се продават продукти или услуги. Търговски сайтове се използват за насърчаване на бизнеса или услуга и са сред най-често срещаният тип на уебсайт в Интернет. URL често завършва с .com.

Личен Уебсайт

Целта на този вид на сайта е да предостави информация за дадено лице или група. Този вид на сайта се управлява от едно лице или малка група (като семейство), който съдържа информация или съдържание, което индивидуалните желания да се включат. Интернет адрес има различни окончания. (Continue)

Организационен Сайт

 

Целта на този вид на сайта е да се защити едно индивидуално мнение или гледна точка група. Уебсайт, където хора със сходни интереси комуникират един с друг, обикновено чрез чат или дъски съобщение. URL често завършва с .Org.

Образователен сайт

Целта на този тип страница е да предостави информация за дадено учебно заведение или да представи информация в учебно начин. URL завършва инча .edu

Сайт за забавления

Целта на този вид на сайта е да се забавляват и да осигури забавления. URL често завършва с .com.

Сайт за новини

Целта на този тип страница е да предостави информация за текущи събития, посветени на новини дозиране и прегледи. URL често завършва с. com.

Блог

А уеб сайт, който се използва, за да влезете онлайн четения или да публикувате онлайн дневници; може да включва дискусионни форуми или чат стаи. Интернет адрес има различни окончания.

Смесен Сайт

Много уеб сайтове са смес от видове. Например, един уеб сайт бизнес може да насърчаване на продуктите и бизнеса, но може да бъде домакин информационни документи, като например бели книги или за предоставяне на новини за своите посетители. Не забравяйте, че информацията е душата на интернет и, ако се използва разумно и да споделят информативни статии са добър куката, за да донесе на посетителите.

Под-категории

Има и много под-категории на тези, изброени по-горе. Например, един фен може да бъде място за суета, за които администратора е почит към една знаменитост. Друг пример би било хоби мястото, където уебмастъра акции знанията си с други съмишленици лица и форуми или чат стаи създава диалог с тях.
Бележки относно вида на Интернет
Някои сайтове акт като средство за комуникация с други хора чрез Webchat или под формата на блог. Тези лични сайтове са сред най-популярните в интернет.

Много уеб сайтове бизнес имат вид на брошури. Те са прости и без излишни украшения, съобщават просто съобщение или продукт.

Големи сайтове са ограничени от архитектурни граници (например, изчислителна мощност, посветена на уебсайт).

В интернет страниците на много големи, като Yahoo, Microsoft, Google и повечето други страни твърде големи, за да наемат някои сървъри и устройства за балансиране на натоварването, като услуги за съдържание Cisco.